ЗАСАДИ УКЛАДАННЯ «ЗВЕДЕНОГО СЛОВНИКА-ДОВІДНИКА ТЕРМІНІВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ»
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4558.2016.25.79685Ключові слова:
термін, термінологічний словник, зведений словник-довідник, українсько-російський словник, макроструктура словника, мікроструктура словника, харчова промисловість.Анотація
Необхідність представити термінологію харчової промисловості (ХП) як цілісну систему, показати загальну картину її функціонування в українській мові зумовлює актуальність укладання «Зведеного словника-довідника термінів харчової промисловості» (далі Словник). Мета статті — розробити основні засади й виписати загальні принципи будови Словника. За об’єкт обрано макро- й мікроструктуру Словника зведеного типу. Предметом дослідження є розкриття особливостей двомовного лексикографування термінів ХП, упорядкованих за алфавітно-гніздовим способом їх подання в українській мові з відповідними російськими еквівалентами та паспортизованих за джерелами фіксації їхньої дефініції переважно у фаховій літературі та нормативно-правових документах. Результати дослідження відбито у формулюванні загальних принципів укладання Словника, в унаочненому конкретними прикладами описі його макро- й мікроструктури, в обґрунтуванні джерельної бази та призначення, у розробленні системи посилань. Висновком є те, що на основі розроблених засад укладання дефінітивно-перекладного Словника зведеного типу в перспективі можна створити термінологічну базу даних сфери ХП у форматі інформаційно-пошукової системи за реєстровим українськомовним терміном із зазначенням усіх фахових джерел його фіксації. Практично використовувати «Зведений словник-довідник термінів харчової промисловості» можуть: науковці, які досліджують спеціальну лексику сучасної української мови; спеціалісти сфери харчової промисловості, які прагнуть підвищити свій рівень професійної мовної компетентності; викладачі, аспіранти, студенти профільних вищих навчальних закладів, галузеві фахівці.
Посилання
Gajdaenko, I. V. (2002), Names denoting taste : etymology, semantics, functions. Author’s thesis [Nazvy na poznachennja smaku : etymologija, semantyka, funkcionuvannia : avtoref. dys. ... kand. filol. nauk : 10.02.01], Zaporizhzhia, 16 p.
Goca, E. D. (2001), Names of food and kitchen utensils in Ukrainian Carpathian patoises : Thesis [Nazvy jizhi j kukhonnogo nachynnia v ukrajins’kykh karpats’kykh govorah : dys. ... kand. filol. nauk : 10.02.01], Uzhhorod, 466 p.
Grinev-Grinevich, S. V. (2009), Introduction to Terminography : a Simple and Easy Way to Compile a Dictionary, 3rd ed. [Vvedenie v terminografiju : Kak prosto i legko sostavit’ slovar’, 3-e izd.], Librokom, Moscow, 224 p.
Dems’ka Orysia (2010), Introduction to lexicography [Vstup do leksykografiji], Kyjevo-Mogylians’ka akademija, Kyiv, 266 p.
Dubichinskiy, V. V. (1998), Theoretical and Practical Lexicography [ Teoreticheskaja i prakticheskaja leksikografija], Vienna, Kharkov, 156 p.
General Classification (2007), Sectors of economy of Ukraine [ Galuzi narodnogo gospodarstva Ukrajiny], available at : http://uazakon.com/big/text771/pg3.htm
Kozyreva Z. G. (1984), History of food and food products names in the Ukrainian language : Thesis [Istorija nazvanij produktov pitanija i pishhi v ukrainskom jazyke : dis. ... kand. filol. nauk : 10.02.02], Kiev, 254 p.
Kryzhko, O. A. (1997), Semantic development of household lexicon of Ukrainian chronicles the end of XVII — beginning of XVIII century (names of food, beverages, food products) : Thesis [ Rozvytok semantyky pobutovoji leksyky ukrajins’kyh litopysiv kincia XVII — pochatku XVIII stolittia (nazvy jizhi, napojiv, produktiv kharchuvannia : dys. ... kand. filol. nauk : 10.02.01], Berdiansk, 220 p.
Nevoit, V. I. (1986), The Names of the Food and Eating Products in the Old Russian Language. Author’s thesis [Nazvanija pishhi i produktov pytanija v drevnerusskom jazyke : avtoref. dis ... kand. filol. nauk : 10.02.01], Kiev, 23 p.
Rudenko, S. M. (2000), Patterns and Characteristics of terms in sublanguage of catering (based on Ukrainian terminological system «mixed drinks») : Thesis [ Zakonomirnosti ta osoblyvosti terminotvorennia u pidmovi gromads’kogo harchuvannia (na materiali ukrajins’koji terminosystemy «Zmishani napoji») : dys. ... kand. filol. nauk : 10.02.01], Kyiv, 183 p.
Yacenko, S. A. (2009), The names of food products, dishes and beverages in the Ukrainian language in the XIV–XVII centuries : Thesis [Nazvy produktiv harchuvannia, strav i napojiv v ukrajins’kij movi XIV–XVII stolit’ : dys. ... kand. filol. nauk : 10.02.01], Kyiv, 242 p.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Мова
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Правовласниками опублікованого матеріалу являються авторський колектив та засновник журналу на умовах, що визначаються видавничою угодою.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі.