ВАРІАТИВНІСТЬ АСОЦІАТИВНИХ ЗВ’ЯЗКІВ МОВНИХ МАРКЕРІВ НАЦІОНАЛЬНО-КУЛЬТУРНОЇ СВІДОМОСТІ ЛІНГВОКУЛЬТУРНОГО ТИПУ

Автор(и)

  • Олена Володимирівна Ситникова Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4558.2013.20.50839

Ключові слова:

вільний асоціативний експеримент, асоціативне поле, ядро асоціативного поля, периферійна зона асоціативного поля, частотність реакцій

Анотація

На сучасному етапі розвитку науки про мову актуальною є проблема співвідношення мовної та етнокультурної свідомості. Етнокультурна специфіка образу мовної свідомості детермінована реальною дійсністю, оскільки явища реальної дійсності, що сприймаються людиною в структурі діяльності і спілкування, відображаються в її свідомості таким чином, що це відображення фіксує причинні і просторові зв’язки явищ і емоцій, що викликаються сприйняттям цих явищ, і образ світу змінюється від однієї культури до іншої. Образ мовної свідомості оформлюється за допомогою мовних засобів, що відображають перцептивні та концептуальні знання мовної особистості про культурні предмети реального світу. Будь-які зміни образу світу, що неминуче відбуваються в процесі розвитку етносу/нації, відображаються і фіксуються в мовних маркерах національно-культурної свідомості.

У даній статті представлено зіставний аналіз асоціативного матеріалу, отриманого в результаті анкетування носіїв російської культурної традиції, які проживають на території етнічної батьківщини та які виїхали за кордон. Виявлено подібності та відмінності у складі асоціативних полів мовних маркерів національно-культурної свідомості, виділених І. В. Приваловою та запропонованих інформантам в якості стимулів.

Посилання

Privalova I. V. Interkul’tura i verbal’nyj znak (lingvokognitivnye osnovy mezhkul’turnoj kommunikacii) : [monografija] / I. V. Privalova. — M. : Gnozis, 2005. — 472 s.

Privalova I. V. Jazykovoe soznanie: jetnokul’turnaja markirovannost’: Teoretiko-jeksperimental’noe issledovanie : avtoref. dis. … d-ra filol. nauk : spec. 10.02.19 «Teorija jazyka» / I. V. Privalova. — M., 2006. — 50 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-09-28

Номер

Розділ

Питання когнітивної лінгвістики, концептології та мовної картини світу