ОБРАЗНА МОДЕЛЬ СВІТУ В ПОЕТИЧНОМУ ДИСКУРСІ В. МАЯКОВСЬКОГО (НА МАТЕРІАЛІ СЛОВНИКІВ ТРОПІВ)

Автор(и)

  • Неоніла Альфредівна Тураніна Білгородський державний інститут культури та мистецтв, Russian Federation

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4558.2013.20.50764

Ключові слова:

троп, образна модель світу, лексикографія, словникова стаття, метафоричний контекст, порівняння, художній текст, поетика, Маяковський

Анотація

У статті розглянуто актуальні проблеми художнього дискурсу, пов'язані з системою тропів у контексті творів. Представлено феномен літератури з різних точок зору: лінгвофілософської, лінгвопоетичної, лексикографічної. Автор пропонує до розгляду різні класифікації метафори як провідного тропа в поетиці . Поряд з метафорою описуються і інші тропеїчні засоби образної моделі світу: порівняння, його смислова та структурна характеристика. У роботі описано лексикографічний досвід автора щодо створення словників тропів, які дозволяють усвідомити щільність образної тканини твору, авторську індивідуальність кожного з поетів. Предметом аналізу стали словники тропів В. Маяковського, які є першим досвідом лексикографії в контексті творчості поета. У статті визначено методику складання словників, подано зразок словникової статті та описано її особливості. Описано також структуру виданих автором словників. Словники тропів В. Маяковського свідчать про високий рівень метафоричності поетичного тексту цього поета та про насиченість тропами кожного рядка його поезії. Образність художнього тексту не знижується до останніх років створення творів, що свідчить про дивовижний і унікальний поетичний талант.

Посилання

Akhmanova O. S. Slovar’ lingvisticheskikh terminov / O. S. Akhmanova. — 2-e izd. — M. : Nauka, 2003. — 359 s.

Rozental D. E. Slovar’-spravochnik lingvisticheskikh terminov / D. E. Rozental, M. A. Telenkova. — M. : Prosveshchenie, 1976. — 543 s.

Turanina N. A. Slovar’ metafor V. Mayakovskogo / N. A. Turanina. — Belgorod, 2002. — 102 s.

Turanina N. A. Slovar obraznykh sredstv Aleksandra Bloka, Sergeya Yesenina i Vladimira Mayakovskogo / N. A. Turanina. — Belgorod, 2009. — 174 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-09-28

Номер

Розділ

Лінгвістичні аспекти творчості В. В. Маяковського