ПЕРИФРАСТИЧНІСТЬ ЯК ФУНКЦІОНАЛЬНО-СЕМАНТИЧНА КАТЕГОРІЯ КОМУНІКАТИВНОГО РІВНЯ МОВИ

Автор(и)

  • Тетяна Ісаківна Битєва Херсонський державний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4558.2014.22.50741

Ключові слова:

лексико-семантичні категорії, інтегративний підхід, текстоцентрична парадигма, перифраза.

Анотація

У статті розглянуто категоріальну специфіку комунікативного рівня мови і представлено результати вивчення комунікативних властивостей і можливостей перифрази як одиниці цього рівня. Аналіз матеріалу показує, що у феномені перифрази відбувається комунікативна актуалізація семантики словано-міната за такими семантичними правилами: а) тема-рематичні відносини в перифразі залежать від ітерації семи слова-номіната в опорному компоненті перифрастичного сполучення; б) слова певних селективних класів відповідають комунікативній функції кожного компонента перифрастичного сполучення; в) механізм образної валентності залежить від актуалізації експресивно перспективних сем опорного компонента перифрастичного сполучення, які породжують явище семантичної форманти у перифразованому слові; г) «семантичний фільтр» зумовлює наявність прямого значення у членів сполучення як «застави» його перифрастичності; д) апозитиви використовуються для паратактичного вираження семантичної співвідносності частин перифрази. Засобом вираження комунікативно-релевантного значення є тричленна семантична структура: 1) словономінат, 2) перифразуючий компонент, 3) компонент, який предикується. Явище перифрази зумовлено комунікативною інтенцією мовця, його установкою на вираження даного смислу.Результати дослідження уможливлюють ідентифікацію перифрази як лінгвістичного об’єкта і визначення перифрастичності як функціонально-семантичної категорії комунікативного рівня мови.

Посилання

Byteva T. I. Ocherki po russkoj perifrastike : monografija / T. I. Byteva. — M. : Elpis, 2008. — 303 s.

Lingvisticheskij enciklopedicheskij slovar’. — M. : Sov. enciklopedija, 1990. — 682 s.

Luk’janova N. A. Ekspressivnost’ kak semanticheskaja kategorija // Jazykovye kategorii v leksikologii i sintaksise / N. A. Luk’janova. Novosibirsk : Izd-vo Novosibirskogo un-ta, 1991. — S. 3—23.

Matveeva T. V. Funkcional’nye stili v aspekte tekstovyh kategorij: Sinhronno-sopostavitel’nyj ocherk / T. V. Matveeva. — Sverdlovsk : Izd-vo Ural’skogo un-ta, 1990. — 172 s.

Novikov L. A. Semantika russkogo jazyka / L. A. Novikov. — M. : Vysshaja shkola, 1982. — 272 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-09-25

Номер

Розділ

Питання комунікативістики та медіалінгвістики