Морфолого-лексичні особливості англійського готичного роману: діахронічний аналіз

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4558.2017.28.115829

Ключові слова:

англійський готичний роман, готика, синтаксична структура, морфологічна організація, вибір лексики.

Анотація

Мета роботи — дослідження особливостей англійського готичного роману, зокрема історії та еволюційних змін в авторському наративі і художньому діалозі цього жанру в XVIII–XXI століттях. Об’єктом вивчення є авторський монолог і художній діалог у процесі розвитку, починаючи з другої половини XVIII ст. до наших днів. Предметом виступають еволюційні зміни морфологічної та синтаксичної організації авторського монологу та художнього діалогу в готичних романах. У результаті дослідження було встановлено відмінності в морфологічній та синтаксичній структурі англійського готичного роману в діахронії. Висновки. Визначено, що домінуючі літературні традиції розглянутих епох не впливають на загальну структуру тексту готичного роману. Цей факт свідчить про те, що жанр готичного роману є консервативним і характерним незалежно від часу творення тексту. Стосовно лексичної структури, варто відзначити, що на початку розвитку жанру в готичних романах було набагато більше високої лексики. Утім, архаїзми та історизми також можуть бути включені в сучасний текст для створення характерної атмосфери готики. Складносурядні, складнопідрядні і ускладнені прості речення наявні найчастіше в готичних романах як у XVIII, так і у XXI ст. Відбувається повільний процес спрощення структури, що є однією з особливостей жанру. Отже, готика покликана задовольняти високим естетичним критеріям. Діалектичну єдність форми і змісту відрізняє вишуканість і безпрецедентність.

Посилання

Bredvold, Louis I. (1950), The Literature of the Restoration and the Eighteenth Century (1660–1798), Oxford University Press, 192 р.

Morozova, І. B. (2009), Paradigmatic analysis of structure and semantics of the elementary communіcative units in the light of the geshtalt theory in the modern English language: monography [Paradygmatychnyj analіz struktury і semantyky elementarnykh komunіkatyvnykh odynyc’ u svіtlі geshtal’t-teorії v suchasnіj anglіjs’kіj movі : monografіja], Drukars’kyj dіm, Odessa, 384 p.

Summers, M. (1938), The Gothic Quest — A History of the Gothic Novel, Fortune Press, 433 p.

The Oxford Companion to English Literature Revised (Oxford Companions) (ed. : Margaret Drabble),(2006), OUP Oxford, 6th edition,1172 p.

Coates, D. (2015), The Haunting of Gillespie House, Revaluation Books, 60 p.

Walpole, H. (1765), The Castle of Otranto, Tho. Lownds in Fleet-Street, London, 239 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-11-21

Номер

Розділ

Питання історії, діалектології та методики викладання мови