ДИНАМІКА РОЗВИТКУ ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНОЇ ГРУПИ «НАЗВИ РИБ, РИБНИХ ПРОДУКТІВ І СТРАВ» У ДАВНЬОАНГЛІЙСЬКОМУ ТА СЕРЕДНЬОАНГЛІЙСЬКОМУ ПЕРІОДАХ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4558.2016.26.101751

Ключові слова:

кулінаронімікон, середньоанглійська мова, назви риб і рибних продуктів, лексико-семантична група, номінативна одиниця

Анотація

Мета статті — простежити динамічні процеси розвитку лексико-семантичної групи «Назви риб, рибних продуктів і страв» від давньоанглійського до середньоанглійського періоду; проаналізувати сукупність якісних і кількісних змін, що відбулися в межах досліджуваної лексики. Об’єктом нашого дослідження є лексико-семантична група «Назви риб, рибних продуктів і страв» у складі давньоанглійського та середньоанглійського кулінаронімікону. Предметом дослідження є становлення та розвиток назв риб, рибних продуктів і страв в діахронічному аспекті. У роботі використано методи етимологічного, семантичного й компонентного аналізу лексики, а також порівняльно-історичний, описовий та зіставний методи. У статті зосереджено увагу на етимологічних особливостях і генетичному складі лексики на позначення риб і рибних продуктів. Автор визначає кількісні параметри назв риб, рибних продуктів та страв у складі давньоанглійського та середньоанглійського кулінаронімікону. Здійснено класифікацію середньоанглійських назв рибних страв. У статті розглядаються основні екстралінгвістичні фактори та їхній вплив на розвиток досліджуваної лексико-семантичної групи. Окрему увагу приділено способам і засобам поповнення середньоанглійського кулінаронімікону.

Посилання

«All gode Cookery Recipes. Fish and Seafood», available at : http://www.godecookery.com/allrec/ allrec05.htm

Bosworth, J., ed. (1954), An Anglo-Saxon Dictionary. Based on the manuscript collections, Oxford University Press, London, 1302 p.

«Dictionary of Middle-English cooking terms», available at : http://medievalcookery.com/dictionary/

Klein, E. (1966–1967), A Comprehensive Etymological Dictionary of the English Language in 2 vol., Elsevier Publishing Company, Amsterdam.

Mayhew, A. L., Skeat, W. W., ed. (2005), A Concise Dictionary of Middle English from A. D. 1150 to 1580, Create Space Independent Publishing Platform, 332 p.

«Medieval Cookery», available, at : http://medievalcookery.com

Stratmann, F. H. (1891), A Middle-English Dictionary, Clarendon Press, Oxford, 708 p.

«Oxford English Dictionary», available at : https://archive.org/details/oed11_2014079

Grigorjeva, A. A. (2000), Ancient Roman culinary vocabulary. The problem of terminology (based on the material of Apicius Corp) : Author’s Thesis [Drevnerimskaja kulinarnaja leksika. Problema terminologii (na materiale tekstov Apicievskogo Korpusa) : avtoref. diss. … kand. filol. nauk : 10.02.14], Lomonosov Moscow State Univ., 25 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-05-17

Номер

Розділ

Питання історії мови та діалектології