АФОРИСТИКА ЯК ВІДОБРАЖЕННЯ ЖИТТЄВОЇ ФІЛОСОФІЇ У ЩОДЕННИКАХ ІОАННА КРОНШТАДТСЬКОГО 1856—1858 РОКІВ

Автор(и)

  • Ганна Олександрівна Панова Південний федеральний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4558.2014.22.50776

Ключові слова:

афоризм, щоденник, моральні цінності, релігійний дискурс, Іоанн Кронштадтський

Анотація

У статті розглядаються функції афористичних одиниць у щоденниках Іоанна Кронштадтського (Сергієва) 1856—1858 рр. Відзначається здатність афоризмів відображати моральні пріоритети автора досліджуваних щоденників. У статті наводиться тематична класифікація афоризмів, які за семантикою умовно можна поділити на дві великі групи: ті, що характеризують «мирське» і «релігійне» в авторській мовній картині світу. Піддаються детальному аналізу афоризми з трьох тематичних груп, найбільш актуальних для Іоанна Кронштадтського. Таким чином, у статті розглядаються афоризми про пристрасті людини, про покликання священнослужителя, про співвідношення Божественного і людського начал у людині. Активне використання тропів у щоденникових записах пояснюється їх когнітивними властивостями, а також здатністю тропів до «пролонгованої» дії. Однією з яскравих синтаксичних особливостей афористики щоденників Іоанна Кронштадтського постає залучення афоризмів у складне синтаксичне ціле. У рамках складного синтаксичного цілого відбувається розгортання тієї чи іншої теми за допомогою афоризмів, у структурі яких спостерігаються лейтмотивні повторення образів, лексичних одиниць тощо. Складне синтаксичне ціле в досліджуваних текстах може налічувати у своїй структурі від трьох до дев’яти афоризмів.

Посилання

Valgina N. S. Teoriya teksta : ucheb. posobie / N. S. Valgina. — M. : Logos, 2003. — 280 s.

Kalashnikova N. M. Aforizmy: voprosy teorii i metodiki izuchenija zhanra v shkole / N. M. Kalashnikova. — Rostov n/D, 2003. — 84 s.

Sviatoj pravednyi Ioann Kronshtadtskij. Tvorenija. Dnevnik. Tom I. 1856—1858. Kniga vtoraja / I. Kronshtadtskij. — M. : Otchij dom, 2002. — 496 s.

Solganik G. Ja. Sintaksicheskaja stilistika / G. Ja. Solganik. — 3-e izd. — M. : Vysshaja shkola, 2006. — 232 s.

Shcharenskaja N. M. Greko-vizantijskaja tradicija v russkoj ritorike: traktat «O obrazeh» / N. M. Shcharenskaya. — M. : Flinta ; Nauka, 2004. — 250 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-09-26

Номер

Розділ

Питання лексикології, ономастики і фразеології