СПРИЙНЯТТЯ ЛЕКСИЧНИХ ОДИНИЦЬ ПОНЯТІЙНОГО ПОЛЯ «ГРОМАДСЬКЕ ХАРЧУВАННЯ» У МОВЛЕННІ СУЧАСНИКІВ

Автор(и)

  • Галина Анатоліївна Жуковська Російський державний педагогічний університет імені О. І. Герцена, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4558.2014.22.50773

Ключові слова:

мовна свідомість, понятійне поле, лексичне значення, експеримент, екстралінгвістичні, психолінгвістичні фактори, найменування пунктів громадського харчування

Анотація

Кожна лексична одиниця є засобом опису будь-яких знань про навколишню дійсність. У статті розглядається сприйняття дев’яти лексичних одиниць, що входять до структури одного семантичного поля.  Описувані лексичні одиниці складають групу, в основі якої лежить поняття «громадське харчування». Безсумнівним є вплив культурно-історичного середовища на формування уявлення про слово у свідомості сучасників. Отримані у процесі дослідження експериментальні дані свідчать про те, що актуальність, частотність і семні структури запропонованих до розгляду лексичних одиниць далеко не однакові. Отримані результати дали змогу простежити, наскільки стикаються значення лексичних одиниць і як ці слова сприймаються, розуміються і використовуються носієм російської мови в сучасній мові.

Посилання

Kuznetsov S. A. The Newest Explanatory Dictionary of Russian Language / S. A. Kuznetsov. — SPb. ; M. : Norint, 2008. — 1536 p.

Ufimtseva N. V. The Language Consciousness: Dynamics and Variability / N. V. Ufimtseva. — M. : Linguistic Institute of Russian Sciences Academy, 2011. — 252 p.

National Russian Language Corpus. — Home page link: http//www.ruscorpora.ru.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-09-26

Номер

Розділ

Питання лексикології, ономастики і фразеології