ІДІОЛЕКТНА НОМІНАЦІЯ ОСОБИ В РОСІЙСЬКОМУ ЕПІСТОЛЯРНОМУ ЖАНРІ (НА МАТЕРІАЛІ ЛИСТІВ О. С. ПУШКІНА ТА М. Ю. ЛЕРМОНТОВА)

Автор(и)

  • Вікторія Юріївна ПИСЬМИЧЕНКО Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Ukraine
  • Тетяна Федорівна ШУМАРІНА Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4558.2015.23.68334

Ключові слова:

епістолярій, номінація, ідіолект, О. С. Пушкін, М. Ю. Лермонтов

Анотація

Результати досліджень останнього часу підтвердили наявність кореляційної залежності між ознаками мовлення та психологічними ознаками людини, але не усунули проблему пошуку мовленнєвих стереотипів, значущих для визначення інших властивостей особи. У психологічній і лінгвістичній літературі питання про типове в гендерній, віковій, професійній груповій комунікації має певну традицію вивчення та цілу низку сучасних досліджень, однак при цьому проблема мовленнєвої специфіки ідіолектів лишається відкритою. Особливе зацікавлення у зв`язку з питанням організації номінативної поведінки особи викликають сторіччя, проігноровані сучасними дослідниками. Вивчення узуальних антропонімних і апелятивних одиниць різних історичних періодів (наприклад, ХIХ ст., своєрідного у плані мовленнєвої комунікації відрізка російської історії) може стати дуже плідним для вирішення сучасних завдань соціально-історичної ономастики й ономасіології.

В останні десятиріччя спостерігаємо підвищений інтерес до вивчення листів у різних аспектах. Об´єктом цього дослідження є епістолярна спадщина О. С. Пушкіна та М. Ю. Лермонтова; предметом — ідіолектна номінація особи в аспекті індивідуальних закономірностей її функціонування.

Посилання

Superanskaja A. V. Sovremennye russkie familii / A. V. Superanskaja, A. V. Suslova. — M.: Prosveshhenie, 1984. — 140 s.

Lermontov M. Yu. Pis’ma [Elektronnyj resurs] / M. Yu. Lermontov. — URL: http://lermontov.info/pisma.shtml

Pushkin A. S. Poln. sobr. soch.: V 10 t. [Elektronnyj resurs] / A. S. Pushkin. — L.: Nauka, 1979. — T. 10: Pis’ma. — URL : as-pushkin.net/pushkin/pisma.php

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-05-09

Номер

Розділ

Питання лексикології та грагматики